Oświadczenie lokalnych mediów ws. propozycji debaty w Żukowie

Ze zdumieniem przeczytaliśmy dziś oświadczenie Marioli Zmudzińskiej, kandydatki na burmistrza gminy Żukowo, dotyczące debaty wyborczej kandydatów w Żukowie…

„Ze zdumieniem przeczytaliśmy dziś oświadczenie Marioli Zmudzińskiej, kandydatki na burmistrza gminy Żukowo, dotyczące debaty wyborczej kandydatów w Żukowie. Wypacza ono sens i ideę debaty wyborczej, która powinna być organizowana przez niezależne media lub organizacje, a nie przez którykolwiek ze sztabów wyborczych.

Jako wydawcy lokalnych mediów już kilka tygodni temu przeprowadziliśmy międzyredakcyjne rozmowy w sprawie organizacji debaty wyborczej w Żukowie.

Zgodnie z naszym zamysłem miała to być debata organizowana wspólnie, przez niezależne, lokalne media, w formule wypracowanej przez nasze redakcje i zaakceptowanej następnie przez poszczególne sztaby wyborcze. Pozostało ustalenie dogodnego dla wszystkich terminu.

Dzisiejszy wpis kandydatki przyjęliśmy z dużym niepokojem i oburzeniem.

Nie zgadzamy się na próbę narzucenia nam formuły i sposobu organizacji debaty przez którykolwiek ze sztabów wyborczych. Jedną z podstawowych zasad debaty jest fakt, że kandydaci przed przystąpieniem do niej nie znają pytań. Pomysł, by to sztab wyborczy gromadził pytania do debaty i przyjął na siebie rolę organizatora debaty wyborczej to duże nieporozumienie.

Jednocześnie oświadczamy, że taki plan i takie zamierzenie nie może być firmowane przez nasze redakcje.

Po naszej interwencji post kandydatki został zmieniony. Nie mniej jednak nasze redakcje postanowiły wspólnie wydać oświadczenie i odnieść się do pierwotnej treści wpisu, który już jest szeroko komentowany w sieci.”

Expresskaszubski.pl, Kartuzy.info, zKaszub.info